logo-image

Värdering av hus och fastigheter

Att veta vad huset eller fastigheten man har är värd, det är bra att veta. Det går att göra en så kallad fastighetsvärdering via fastighetsvärderare så väl som det går att värdera sitt hus. Det skiljer sig en del åt om det är en fastighet som ägs av företag och om det är privat hus hur en värdering går till. Ofta så värderar man om sitt hus, för att kunna öka upp sitt bolån. Men det är även bra att värdera inför en försäljning av huset eller fastigheten.

Vad är omvärdering av hus?

Oftast omvärderar man sin bostad för att förbättra villkoren på sitt bolån. Många omvärderar sin bostad efter en renovering eller om priserna på bostadsmarknaden har stigit. Det vanligaste är att man gör denna typ av omvärdering via en mäklare. Är det en fastighet du äger, med flera bostäder är det istället en fastighetsvärderare du ska anlita dig av. 

Man kan göra två olika typer av värderingar av ett hus och det är en generell värdering och en mer omfattande. Den försnämnda är utan skriftligt intyg, bara ett sätt att få ett hum om vad huset är värt. 

För att en bank ska godkänna en omvärdering krävs en så kallad omfattande värdering. Det innebär att mäklaren analyserar bland annat bostadens läge, skick, med mera och ger ett uppskattat pris på bostadens marknadsvärde.

Om det är en fastighetsvärdering du ska göra så är det smart anlita en bra fastighetsvärderare för det. 

1 Feb 2021