logo-image

Välja rätt värmepump

Om du funderar på att skaffa dig en värmepump, så kanske du funderar på vilken du ska välja. Det finns ju idag ett par olika alternativ. Dels finns det värmepump för bergvärme, dels värmepump med luft eller vatten.

När du ska avgöra vilken typ av värmepump du ska välja så är det inte gel att konsultera en expert. Du kan läsa mer om värmepumpar Strängnäs här. 

Generellt kan man säga att  luftvärmepumpar är billigare, enklare att installera och kräver ofta inga tillstånd från kommunen. Andra former kräver ofta mer underhåll, är en större investering, samt att de kkräver även tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Bergvärme är ett ekonomiskt val

Att satsa på bergvärme må kosta en del, när du installerar, men sedan blir det billigare och billigare för dig. Dessutom är det bra för miljön. En bergvärmepump samarbetar med det värmesystem du redan har i ditt hus. En sådan här värmepump hämtar värmen från berggrunden. Det finns flera fördelar med denna, då den är driftsäkert, har lång livslängd samt att effektiviteten är stabil. Det eftersom att berggrunden håller en relativt jämn temperatur över året.

Detta är den vanligaste formen av värmepump i Sverige så det finns ett stort utbud av värmepumpar.

Värmepump luft/vatten

Denna sorten är bra om det är så att du har ett hus med vattenburna uppvärmningssystem. Denna typen av värmepump tar värme från luften utanför huset och värmer upp vatten som kan användas i vattenburet värmesystem och för att värma husets varmvatten.

28 Aug 2020