logo-image

Välja rätt golv

Att byta golv i hemmet kan vara nödvändigt ibland, eller så är det bara så att du vill ha en förändring. Det kan vara så att du kan slipa det befintliga golvet genom professionell golvslipning om golvet har rätt material. Golvet som man lägger i ett rum, det ger rummet dess karaktär och rätta känsla. Det går att göra en radikal förändring av ett rum bara genom att byta golvet i det. Det är bra att välja ett golv som är slitstarkt och håller sig snyggt många år.

Trägolv är mycket populärt, men det finns även golv så som plast/vinyl med olika mönster så som trä- och klinker-imitationer. Plastgolv finns både på rulle och som klickgolv som är lättare att lägga själv. Ett annat populärt val är laminatgolv. Det eftersom att de ser ut som trägolv men ofta är mer slitstarka. Så fundera på vad för golv du kan tänka dig att ha. 

För- och nackdelar med olika golv

Som med så mycket annat så finns det så klart både fördelar och nackdelar med olika sorters golv.

Trägolv: Lamellparkettgolv

Detta golv är lätt att lägga med hjälp av klicksysstem och det går även att slipa det för att fräscha upp det. Inte så många nackdelar mer än att det krävs att undergolvet är helt plant och rakt. Men det gäller ofta alla trägolv.

Trägolv: Stavparkettgolv i massivt trä

Kan läggas i olika mönster, hållbart och går att slipa flera gånger om. På minussidan är det svårt att lägga själv, krävs oftast en fackman. Det ska även slipas och lackas efter att det lagts samt att det är dyrt.

Plast- och vinylgolv

Fördelen här är att det finns en massa olika orters plattor och mattor på rulle. Är slitstarkt.Vinylklickgolv är lite mer behagliga att gå på än laminatgolv. Nackdelen är att det krävs fackman för att lägga plastgolv på rulle.

Linoleumgolv

Detta är ett miljömässigt bra alternativ samt att det även är slittåligt. Det går att få många mönster och färgkombinationer. Minus är att även här krävs det en fackman för att lägga, eftersom att skarvarna ska svetsas samman. 

3 Feb 2021