logo-image

Tips när du ska bygga hus

Att bygga ett eget hus är inte fel, eftersom att du då kan få det anpassat efter dig och dina behov. Om du gillar att renovera och bygga nytt kanske du ska satsa på ett färdigt hus, annars är det inte fel att bygga ett från grunden. Dockk är det en del frågor, beslut och annat som ska funderas på. Det gör att du kan ha nytta av de tips vi delar med oss av idag.

Först och främst, fundera på vad för hus ni behöver. Föreställ dig var du vill vara om 10 år och utgå från det. Även om du inte har barn nu, så kanske du vill ha det om 10 år och då är det bra att ha planerat rum och yta för det.

Hur och vart ska huset ligga?

När du köper tomt så finns det en del saker att ta i beaktning. Kolla upp så att det går att få  dit vatten och el till ditt hus. Är det långt från ett kommunalt avlopp måste du bygga till ett eget vilket är en betydligt mer komplicerad och dyr process. Fundera även på hur huset ska placeras på tomten. Saker som kan påverka är solläge, trafik, berggrunder och annat. Bra är även att kolla med kommunen om det finns planer på att bygga en stor väg i närheten av området du vill bo i, för då kanske du ska välja en annan tomt.

Andra bra frågor att ställa dig

Vad får det kosta? Det är en fråga du måste ställa före du kör igång. Vad har du råd med? Sätt en budget! 

Fundera även på hur andra har gjort. Kanske du har vänner som nyss byggt eller känner du en hantverkare som har vanan inne av att bygga hus? Ställ alla frågor du har till dem. 

En bra sak att göra om du har pengar till det är att satsa på ett hus med bra isolering. Det sparar både på värmekostnader samt fungerar som ett framtida skydd mot fuktskador.

Fundera även på hur du ska värma upp ditt hus. Ska du ha lutvärmepump eller bergvärme eller andra alternativ?

Sedan ska du även bestämma om du ska bygga med lösvirke eller om det ska vara ett färdighus som monteras på plats via en hustillverkare.

18 Dec 2020