logo-image

Så fungerar RUT-avdraget

Du kanske hört talas om att det finns två olika avdrag, RUT och ROT? Men du kanske inte riktigt vet vad som är vad eller vad dessa avdrag innebär. ROT är avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad. RUT innebär avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, men inkluderar mer än så. Anlitar du Jourstäd Sverige till exempel, så kan du göra detta avdrag. I praktiken så innebär det att du få 50 % av kostnaderna finansierade. Du betalar alltså bara 50 % på egen hand. Det är inte du som ansöker om avdraget utan det ska den som utför uppdraget åt dig fixa.

Saker att tänka på

Om det är en dödsbostädning så kan du inte använda RUT. Dödsboet kan bara få skattereduktion för rot- eller rutarbete som har utförts före dödsfallet. Inte heller efterlevande barn kan få det för arbete som har utförts i förälders bostad efter dödsfallet.

Vanligt städarbete och andra arbeten där det är godkänt med RUT så är det viktigt att du anlitar en utförare som är godkänd för F-Skatt och har en F-skattsedel.  Det är bara du som beställare som har rätt till avdraget och tjänsten måste utföras där du bor eller delvis bor. 

RUT brukar dras av direkt på fakturan av den du beställer tjänsten av. Så att du då bara behöver betala hälften av den faktiska kostnaden. 

9 Feb 2020