logo-image

Renovera på klokt sätt

Oavsett om du ska göra en badrumsrenovering, renovering av köket eller totalt renovera hela huset, så är det bra att tänka till och att göra det på rätt sätt. Det är även smart att läsa olika renoveringstips samt fundera på hur du ska finansiera din renovering.

Det är en hel del beslut som ska tas i samband med renovering. Du ska anlita hantverkare, ha rätt byggmaterial, köpa ny inredning med mera.
Om du ska anlita hantverkare, se till att inte ta första bästa. Du bör kontakta flera olika byggfirmor eller hantverkare och begär en skriftlig offert. I denna offert ska det klart och tydligt stå vad som ska göras och vad det kommer att kosta. Det ska även framgå när i tid jobbet ska påbörjas och när det ska vara klart.

Välj rätt hantverkare och begär kvitto

Företaget eller hantverkarna ska ha F-skattebevis som visar att det är de och inte du som ska betala skatt och arbetsgivaravgifter. Annars ses det som ett svartjobb och det är olagligt.
Om du gör reparationer på ditt hus så ger det avdrag på reavinsten vid en försäljning förutsatt att du har kvitton att visa upp. Därmed be om kvitton på alla jobb samt spara undan dessa.

När du bestämt dig för en hantverkare som du vill anlita se till att alltid skriva ett avtal så att ni är helt överens om vilket jobb som ska utföras. Gör upp om ett fast pris och undvik en så kallad löpande räkning. Se även upp för tilläggs- och ändringsarbeten som sedan kostar en massa extra. Det ska klart framgå vad som ingår i det fasta priset. Använd ett standardkontrakt.

Finansiera din renovering

Att renovera det kostar pengar så är det ju bara. Även om du satt en budget så måste du ju ta pengarna från nånstans. Kanske du har sparat kapital? Annars är det inte ovanligt att ta ett lån.

Många som renoverar tar ett lån med fastigheten som säkerhet. Då är det ofta ett lån med låg ränta och lång återbetalningstid. Det finns idag flera olika lånealternativ med huset som säkerhet. Du kan höra med din egen bank.

27 Dec 2020