logo-image

Oberoende el

Det händer ju faktiskt då och då, att man blir helt utan el. Vem vet i framtiden vad som kommer att drabba oss i form av naturkatastrofer och annat som påverkar strömmen... Det är faktiskt klokt att se till så att man har någon form av backup, åtminstone för det allra viktigaste. Ett eget elverk är nog det mest praktiska och något som man ju kan använda i t ex husbilen, båten eller i den gulliga sommarstugan man har tillgång till dit elen inte nått. 

Min erfarenhet

Jag har själv erfarenhet av Champion elverk och tycker att det är väldigt behändigt att ha ett sådant när jag ger mig ut med båten. Jag kan ladda mobilen, lyssna på radio och kyla lite mat i ett minikylskåp - saker jag hade fått vara utan om jag inte hade elverket. 

Den senaste tiden finns en allmän oro över hur illa förberedda vi är på oförutsedda händelser som just naturkatastrofer och krig. Vi har levt så väldigt skyddade i vår stoppade lilla bubbla här i Sverige så länge så att vi har liksom ingen nedärvd oro för katastrofsituationer - på gott och ont förstås. Själv tycker jag om att balansera mellan en behaglig trygghet och en liten tanke på att det faktiskt kan hända skrämmande saker även här och att man kommer igenom dessa saker enklare om man bara vidtagit några förebyggande åtgärder. 

Bland mina tips finns då bland annat att ha ett eget litet elverk samt att ha matförsörjning och vatten hemma för minst en vecka men gärna en månad. Har du några fler sådana tips?

25 Sep 2018