logo-image

Köpa hus nu eller vänta?

Inflation och lågkonjunktur är två ord som sällan brukar kopplas ihop med bra räntor på lån, billig mat eller stora summor på sparkontot för de allra flesta. Vi tenderar att dra åt svångremmen rejält och slutar i princip med alla de saker vi inte "måste" ha eller göra. Men hur är det med husköp? Ska man köpa sin drömbostad nu eller ska man vänta? 

Bostadspriser sjunker efter en lång tid med ökning

Sedan mitten an det glada 80-talet har bostadspriserna ökat med cirka 450% (justerat för inflation) och många har sett bostadsköp som en ren investering. Idag ser vi att priserna börjat gå nedåt igen. Visserligen med blygsamma 3% enligt en artikel i Ekonomifakta men det visar ändå att det inte längre är säljarens marknad. 

Som säljare bör du se till att jämföra mäklare och se vem som kan sälja ditt hus på bästa sätt utan att du går med förlust. På jämförmäklare.nu kan du hitta och jämföra mäklare över hela landet.

Tänk på detta när du vill köpa hus

Bostadspriserna har börjat falla nedåt som svar på den lågkonjunktur vi har och det gör att det är rätt läge att köpa. Samtidigt ökar räntor på bolånen och om de ökar för mycket kommer billigare huspriser inte att spela någon roll, räntorna kommer äta upp den vinsten. Se till att göra en ordentlig budget för att se om du har råd att köpa hus och glöm inte att du inte MÅSTE lägga ett bud på säljarens utgångspris. De kan behöva sälja till ett lägre pris! 

21 Dec 2022