logo-image

Hur köper man en fastighet?

Att köpa ett hus, lägenhet eller annan typ av fastighet är inte riktigt lika enkelt som att köpa ett paket mjölk eller en bil. Du får extremt mycket hjälp av mäklare men då de jobbar mot provision så måste du vara medveten om att de gör allt de kan för att priset ska bli så högt som möjligt. Det är då rätt viktigt att man har en jurist med sig på resan, så att man ha någon man vet står i ens egen ringhörna när det börjar närma sig att skriva kontrakt. 

Nog så viktigt vid ett vanligt husköp, men ännu viktigare om man köper en kommersiell fastighet. Då bör du har stenkoll eller få bra hjälp med fastighetsjuridik av experter. Då får du alla råd d behöver från förberedelse till påskrivet avtal. 

Måste jag köpa genom mäklare?

Absolut inte! Även om det ger dig en viss trygghet att gå genom mäklare så finns det inget som säger att du måste. Har du hittat en fastighet du vill köpa, och den som äger den vill sälja, så kan ni göra det helt på egen hand. Jag råder er däremot att gå genom en bank för att få hjälp med transaktioner, avtal och andra saker som annars kan bli knepiga att rätta till i efterhand. 

Mitt råd är alltså: Om du köper större fastigheter som kommersiella så bör du göra det tillsammans med jurist. Köper du en villa eller en bostadsrätt så blir det enklare genom en mäklare men det går utmärkt att hoppa över dem.

26 Jan 2024