logo-image

Hur fungerar en elcentral?

I alla bostäder samt fastigheter brukar det finnas en form av elcentral eller elskåp. Hemma är en elcentral ett måste, eftersom det är vad som styr strömmen så att säga. Det finns två olika typer av elcentraler, en med proppsäkringar och en med automatsäkringar.

Oavsett elcentral så ska det vid den finnas en gruppförteckning, alltså en slags lista, som beskriver vilka säkringar som är anslutna till vilka armaturer, vägguttag och apparater. Den listan finns det för att det ska vara lättare att göra felsökning eller andra elarbeten. 

Elcentral med proppsäkringar

Om man har en elcentral med proppsäkringar, så är det som att dessa löser ut om det skulle uppstå ett elektriskt fel eller blir överbelastning. Vanliga märkströmmar på säkringarna är 6 A (grön), 10 A (röd) och 16 A (grå). 

När det går mer ström genom proppen än den är märkt för går den sönder och måste bytas. Innan du gör det bör du först lokalisera felet. Om en propp går, så kan man enkelt byta ut den till en ny. 

Elcentral med automatsäkringar

En automatsäkring kallas även för dvärgbrytare. Den slår ifrån om det blir överbelastning eller uppstår ett elektriskt fel. Det gör att propparna i den skyddas från att gå sönder. Du kan lokalisera varför den har slagit från, sedan enkelt slå på brytaren på egen hand. Men det är viktigt då att felet är åtgärdat, annars kommer den att slå ifrån igen. 

31 Aug 2020