logo-image

Hur fungerar det med bostadsrätt

Funderar du på att köpa en bostadsrätt? Det är en upplåtelseform av bostad. Det betyder att du har en nyttjanderätt av den, under tiden du äger den. nyttjanderätten. Det innebär att en ägs egentligen inte av dig, utan du betalar för rätten att använda den. Men du har rätt så fria tyglar när det gäller hur du använder den samt du får göra om i den i stort sett hur du vill. Större renoveringar behöver godkännande från föreningen. Det brukar däremot inte vara några problem då du bekostar renoveringen och att resultatet ofta leder till ökat värde på bostadsrätten.

Finns det nackdelar?

Några nackdelar finns och det är bland anant att det är föreningen som äger den och inte du. Det finns därmed vissa regleringar. Sedan måste bostadsrättsföreningar följa vissa regler som kan ses på bokföringsnämndens hemsida. För er med bostadsrättsföreningar Eskilstuna finns professionell hjälp att få kring detta. En annan nackdel med bostadsrätt är att de kan kosta en hel del att "köpa". 
Du måste även ha ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan du gör större förändringar i lägenheten. Ibland kan de inte bli godkända, trots att det är du som betalar för de.

För att få bo i en bostadsrätt måste du betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Den avgiften är till för att täcka kostnader för driften av huset. Föreningen beslutar tillsammans om kostnader. Vad som innefattar kostnader kan exempelvis vara snöröjning eller reparationer av fastigheten. Vid större förändringar av fastigheterna är det föreningen som tar beslutet om att eventuellt höja hyror för att finansiera kostnaderna.

För att sänka avgifterna kan det vara bestämt av föreningen att du kanske behöver städa trapphuset vissa veckor eller utföra andra arbeten.

2 Dec 2020