logo-image

Få ut mesta möjliga vid husförsäljning

När det handlar om att köpa eller sälja hus är det vanligaste att man vänder sig till en mäklare. Men för vem jobbar egentligen svenska mäklare? Är deras jobb att tillgodose köparens önskemål eller är det säljaren som är i fokus? 

Mäklare tjänar mer pengar om huset säljs för högre pris, om det är ett arvode med procentsats på försäljningspriset. Det är också säljaren som får betala mäklaren. Detta gör att en mäklares fokus ligger på säljare men de är också väldigt duktiga på att hjälpa köpare. Men hur gör du som vill sälja för att få ut mesta möjliga när du ska sälja ditt hus?

Tips inför försäljningen

Vårt första tips är att du bör jämföra mäklarofferter för att se vem som tar minst betalt i förhållande till vad de erbjuder. Ett mycket lågt pris är bra, men det måste ställas emot vilka tjänster som faktiskt ingår. Övriga tips är:

  • Laga stora fel - Ett hus med ett läckande tak kommer att ge ett betydligt lägre pris än ett som håller tätt.
  • Måla om - Om köpare ser att du skött underhållet även inför försäljning så kommer det att ge bättre möjligheter till högre bud.
  • Städa - Se till att det är rent och snyggt både ute och inne inför visningarna. Även om en rostig tunna inte spelar någon roll så är helhetsintrycket viktigt.

Ha rimliga förväntningar inför försäljning och diskutera gärna med mäklare och besiktningsman för att se vad ett rimligt pris är innan du bestämmer dig. 

19 Oct 2022