logo-image

Få bort mögel

Att drabbas av mögel i huset, det är mindre kul. Dock är det så att viss mögel, det kan du enkelt få bort på egen hand. Till exempel om du fått det i badrummet, mellan kakelplattorna, på fogen i duschen eller på handfatet. Det går bra att använda väteperoxid eller ättika då, för att snabbt få bot på möglet. Dock kan det ibland krävas en mögelsanering. Om problemet är utbrett och långtgående bör du kontakta en specialist för en professionell sanering. 

Mögel, eller svartmögel, är en slags svamp som bildas av luftburna sporer. Dessa trivs utmärkt bra i fuktiga och varma miljöer utan ordentlig ventilation så som i badrum, källare med flera ställen.

Förebygg problemet

Det går att förebygga att du får mögel i huset och det på flera sätt. Bland annat är det bra att rengöra regelbundet och då gärna med en antibakteriell spray som hjälper till att förhindra mögelsporerna från att få fäste. Att installera en avfuktare är även det en bra idé. Mögel älskar fukt, så det är bra att försöka få bort all fukt inne. Bland annat genom att ha god ventilation i badrum, kök, tvättstuga och andra utrymmen i huset som lätt blir fuktiga ofta. Du bör även alltid hänga upp blöta handdukar med mera i badrummet så att de torkar ordentligt. Får du vattenläcka i huset är det bra att direkt ta hand om det, samt åtgärda om det blivit fuktskador. 

 

27 Aug 2020