logo-image

Få bort hydraulolja från marksten

Ditt hus är färdigbyggt och du har lagt ny och snygg marksten på garageuppfarten. En sista leverans sker och efter att lastbilen åkt ser du fläckar på stenarna. Det är från lastbilen och med en iskall klump i magen inser du att de inte utfört service på hydraulik i bilen. Hur gör man nu? Här får du några tips på hur du kan göra för att bli av med fläckar från hydraulolja som hamnat på marksten. 

Tre sätt att få bort fläckarna

Olja är svårt att få bort och hydraulolja är näst intill omöjligt. Men är du snabb så kan du få bort den. Testa en av följande metoder.

  • Blanda lösningsmedel och potatismjöl och lägg på fläcken. Detta kommer att suga upp oljan så länge den inte trängt för djupt in i stenen. Borsta sedan bort pulvret som bildats när det torkar. 
  • Häll på rikligt med såpa och tvätta sedan med högtryckstvätt. Var inte rädd för att gå nära med strålen för att rensa ur alla små håligheter och gropar i stenen. 
  • Elda bort fläcken med en gasolbrännare. Det kan gå att få bort en oljefläck med eld, men det finns risk att du förändrar utseende på stenarna. 

Om markstenen ser likadan ut på båda sidor är det enklaste att vända den upp och ner. Då syns inte fläcken längre. Du kan också vända dig till det företag som släppt ut oljan och be dem bekosta utbyte av sten. Eller så väntar du! Tiden kommer att göra sitt jobb och efter två tre år kommer fläcken ha försvunnit av sig själv. 

9 Aug 2022