logo-image

Det ideala barnrummet

Om man ska bygga ett hus till en småbarnsfamilj bör man redan på ritbordet planera ett litet krypin för barnen. Barn älskar att vistas och leka i små utrymmen. Barn är små och känner instinktivt att mindre utrymmen passar dem utmärkt precis som små serviser tydligt verkar vara särskilt för barn.

Om man inte kan skapa en alkov eller nisch för barn att krypa in i kan man lösa det i efterhand. Ett sätt att skapa ett tryggt och avgränsat område är att sätta upp en sänghimmel. Vissa väljer att montera sänghimmeln över sängen. Då har man skapat en extra mysig och trygg sovplats.

Vissa föräldrar väljer att skilja på sovplatsen och barnets mysiga krypin. Kanske kan man välja ett av rummets hörn och sätta upp en sänghimmel över en rund, tjock, lekmatta. På lekmattan kan man placera några mjuka kuddar.

Den bästa, men också dyraste lösningen, är att ha en myspöl på golvet och en sänghimmel över. En myspöl har en kant på två till tre decimeter som skapar en ännu tydligare känsla av att vara innesluten i en mysig hörna. I myspölen lägger man kuddar, gosedjur och andra leksaker. Där kan barnet själv välja om det vill vila, titta i en bok, titta på film på surfplattan eller leka med leksaker.

Söker du en sänghimmel är utbudet ganska bra. De tre bästa märkena är dock alla från Danmark: Liewood, Roommate och Cam Cam Copenhagen. En något billigare variant är Filibabbas sänghimmel. Det finns naturligtvis alternativ från svenska varumärken men de är inte lika snygga och heller inte gjorda av ekologisk bomull.

När det gäller utbudet av myspölar är det begränsat. Varumärket som gäller är NG Baby. Du kan då välja olika ytmaterial och olika storlekar. Det bästa ytmaterialet, som täcker hela myspölen, är linne. Det är gjort av lin som är en växt som inte besprutas och därför inte heller innehåller rester av skadliga kemikalier. Storlekarna som finns att välja på är 100 cm i diameter eller 120 cm. För de flesta räcker den lilla.

Det ideala barnrummet är ett rum med mindre rum i rummet. När man skapar avgränsade ytor som barn kan krypa in i, där de kan känna sig omhuldade och trygga, har man inrett det ideala barnrummet.

Har du andra tips på hur man kan skapa krypin till barnen?

 

12 Dec 2019