logo-image

Bygga nytt eller renovera?

Längtar du efter att flytta till ett eget hus? Då har du två val, antingen så bygger du ett nytt hus eller så köper du ett som du kan renovera. Men vilket är bäst? Här kan du läsa vår jämförelse mellan nybyggnation och renovering. 

Bygga nytt

Ska du bygga ett helt nytt hus så kostar det mer än att köpa ett färdigt som du sedan renoverar efter hand. Vi kollar på fördelar och nackdelar. 

Fördelar med att bygga nytt

Det finns många fördelar med att bygga ett nytt hus. Du får det exakt som du vill redan från början. Man kan ta hjälp av målare när man ska bygga nytt hus för att få tips och idéer om färgsättning och interiör, eller så kör man på från sitt eget huvud. Man slipper dessutom underhållet i många år framöver. ett nybyggt hus håller med lätthet i 10 år utan att man behöver göra mer än minsta möjliga. 

Nackdelar med att bygga nytt

Det tar tid att bygga ett hus. Räkna med 20 veckor, bara för att resa ett hus som kommer färdigt. Sen tar det tid med att bygga grunden, dra vatten och avlopp och även för alla tillstånd att bli klara. Ska du bygga nytt så planera för att det tar cirka ett år från start till mål. 

Renovera

Köper du ett gammalt hus kan du lägga många år på renovering för att få det exakt som du vill. En dröm för många, en mardröm för andra. Tänk dig för både en och två gånger innan du tar på dig ett renoveringsobjekt. 

Fördelar med att renovera

Själva huset blir billigare än om du bygger nytt. Du kan faktiskt hitta renoveringsobjekt för under 50 000 kronor om du letar över hela landet. Du kan sedan ta rum för rum och göra om dem så att de passar dig och din stil. 

Nackdelar med att renovera

Underhållet börjar kosta från dag 1, och renovering är inte gratis. Ett takbyte kostar mellan 80 - 150 0000 kronor och att fixa nytt avlopp kan kosta något liknande. Det är väldigt lätt att kostnaderna rusar iväg om man inte har järnkoll på pengarna. 

10 Jun 2020