logo-image

Bostadsrätt eller egen villa?

Det är många som blir lite rådvilla när de ska köpa ett boende för första gången. Ska man satsa på att köpa ett eget hus, eller ska man köpa en bostadsrätt? Det finns fördelar med båda boendeformerna, och det finns också nackdelar. Vi tittar lite närmare på några av dem.

Bostadsrätt

En av de största fördelarna med en bostadsrätt är att man äger sitt boende, men tillsammans med andra i samma förening. Lägenheten är din, men gemensamma ytor är just gemensamma och ägs ihop. Man kan också förhandla fram bra priser för bergvärmesystem för bostadsrätter och detsamma gäller vatten och avlopp. Nackdelen är att man måste ha koll både på sin egen ekonomi och föreningens ekonomi eftersom höga lån kan göra att en bostad i praktiken blir belånad över 100 % av sitt värde. 

Villa

I en villa är det enbart du själv som är ägare och den största fördelen med detta är att du har betydligt större frihet att göra förändringar och ombyggnationer. Nackdelen är att du inte på samma sätt kan förhandla när det gäller värme, vatten och avlopp. Ekonomin blir enklare, du behöver bara hålla koll på din egen ekonomi och behöver inte ta hänsyn till en förening. 

I regel är det billigare att köpa en bostadsrätt än vad det är att köpa ett eget hus så för många är det möjligheten till kontantinsats som styr. Är du sugen på att köpa bostad? Samtala med din bank och mäklare för att se vad som skulle passa dig och din situation bäst. 

18 Oct 2018