logo-image

Belysning i hemmet är viktigt

Att ha rätt belysning är väldigt viktigt för ett funktionellt och mysigt hem. Det är inte fel att ha en variation av lampor i olika rum. Lampor får man överlag sätta upp själv, men är det en elinstallation som behöver göras så måste du ta hem en elektriker. Svenska Eljouren kan hjälpa dig med eljour så väl som installationer av el. 

Hur ska man tänka med belysning hemma?

Man kan säga att olika lampor, de fyller olika funktioner. De brukar även vara designade därefter. Man brukar dela upp belysningen i tre grupper. Det är allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Det är därmed bra att välja din belysning utifrån den funktion du är ute efter. 

Det kan vara smart att installera en dimmer till taklampan. Ofta vill man ha starkt ljus då det ska städas. Har du en dimmer så kan du få både starkt ljus samt minska minska ljusstyrkan och skapa en mysigare stämning när du känner för det.

Om du har platser eller föremål i hemmet som du vill visa upp lite extra så är det inte fel att punktbelysa dessa. 

Allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning

Allmänbelysning är bra att ha då du städar, eller behöver se ordentligt. Det går kombinera med en dimmer så att du kan göra om det till stämningsbelysning. Funktionebelysning är samma som riktad belysning. Det kan vara över matbordet, din läslampa eller arbetsbelysning vid skrivbordet. Stämningsbelysning är vad det låter som, belysning som ska skapa stämning. Stämningsljus kan se ut på olika sätt. Det kan vara en ljusslinga, hängande lampor i fönstret, en stilren bordslampa på ett sidobord eller en lysande kub i bokhyllan.

19 Aug 2020