logo-image

Att välja fönster till huset

Vissa saker var enklare på 1800-talet. Att välja fönster till huset var då ingen fråga, det fanns bara en typ och det enda man behövde fundera på var hur många som skulle behövas. Idag köper många ett färdigt huspaket som sedan monteras. I det paketet finns det förvalda delar som går att ändra på innan byggnationen startat. En sån sak är fönstren. 

Det som brukar ingå är en enkel konstruktion men genom att kolla in olika typer så kan du själv aktivt välja både utseende och material. Ett populärt val är aluminiumfönster som kräver otroligt lite underhåll. 

Tänk på detta när du väljer fönster

Det finns högerhängda, vänsterhängda, topphängda, dubbla, enkla ... ja det finns nästan hur många modeller som helst. Genom att kika på olika modeller som redan är monterade får du ett hum om hur ditt hus skulle se ut med dem. Här får du tips på saker att tänka på inför valet av fönster oavsett om du väljer aluminiumfönster eller trä.

  • Ska passa med huset i övrigt: Gammaldags fönster med spröjs är snygga men inte på en toppmodern arkitektritad villa med futuristiska drag. Välj fönster som passar in i husets atmosfär.
  • Hur enkla de är att hålla rena: Putsa fönster ska inte innebära att du ska klättra på stegar eller ha säkerhetsutrustning. Välj fönster som är enkla att underhålla och tvätta. 
  • Om du vill slippa fundera på röta: Då ska du definitivt välja just aluminiumfönster. De ruttnar aldrig och kräver extremt lite underhåll. 
6 Nov 2021